Home / Paarden / Wondbehandeling paarden

 

Verwondingen komen veel voor bij paarden. Ze kunnen variëren van kleine steekwondjes tot zeer grote en bloederige wonden. Een goede wondbehandeling is dan natuurlijk uiterst belangrijk.

Bij elke verwonding is het belangrijk in te schatten wat er geraakt is. Enige kennis van de anatomie van het paard is hiervoor gemakkelijk. Vervolgens willen we weten waar de verwonding zit. Als laatste is het goed om in te schatten wat de mate van bloedverlies is.

De positie van de verwonding op het lichaam geeft ons informatie over de prognose van de genezing. Verwondingen aan het hoofd of op de bil genezen makkelijker dan verwondingen op de rug of aan de benen. Ook de mate van bloeden speelt mee. Bij veel bloedverlies zijn er mogelijk enkele belangrijke bloedvaten geraakt, die zonder hechten niet zullen stoppen met bloeden.
Ongeveer 8% van het lichaamsgewicht van het paard bestaat uit bloed. Een verlies aan bloedvolume lager dan 30% is niet levensbedreigend.

Verwonding van pezen en gewrichten

Belangrijke structuren, zoals pezen en gewrichten, zijn gebaat bij een optimale behandeling. Een gewricht dat open is, heeft een uitgebreide behandeling nodig, om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. Bij deze behandeling, waarbij het paard meestal onder narcose wordt gebracht, wordt het gewricht gespoeld en het gewrichtskapsel gehecht, zodat de kans op chronische gewrichtsschade geminimaliseerd wordt. Pezen kunnen afhankelijk van de soort verwonding gehecht worden.

Hechten van een wond

Het hechten van een wond zorgt ervoor dat de originele weefsels aan elkaar komen te zitten. Dit geeft de snelste wondgenezing en het minste littekenvorming. Complicaties die daarbij de wondgenezing kunnen vertragen zijn infectie, afsterven van weefsel en teveel beweging in de wond. Het is belangrijk om deze factoren zoveel mogelijk te controleren voor een optimaal resultaat. Wanneer een wond niet gehecht wordt, of opnieuw open gaat na hechten, moet de wond vanzelf genezen. Dit kan een langdurig proces zijn, waarbij geduld een schone zaak is. Het is bekend dat wonden bij pony’s beter en sneller genezen dan bij paarden.

Behandelen van acute wonden

Stel jezelf eerst de volgende vragen: is het paard in paniek of niet? Bent u in paniek of niet? Kalmeer zowel het paard als uzelf en voorkom gevaarlijke situaties! Wanneer de situatie het toelaat, kunt u inschatten wat de positie is van de wond, de mate van  bloeden en het functioneren van het aangetaste deel.

U kunt de wond schoonspoelen met de waterslang. Ga niet met vieze vingers aan de wond zitten. Wanneer de wond te hard bloedt, kunt u met een vochtige doek tegendruk geven. Intussen laat u, indien nodig, de dierenarts bellen. Op basis van informatie over de positie en uitgebreidheid van de wond en de mate van bloedverlies, kan de dierenarts al een beeld vormen van de wond en kan hij of zij u alvast advies geven voordat hij of zij ter plekke is.