KREUPELHEIDSONDERZOEK

Een correct en betrouwbaar kreupelheidsonderzoek neemt wat tijd in beslag. Het bestaat meestal uit een aantal onderdelen:

  • We vragen u uitgebreid naar de klacht en wanneer deze is ontstaan.
  • We kijken naar en voelen aan uw paard om problemen of afwijkingen op te merken.
  • We bekijken de gangen van uw paard op de rechte lijn en harde bodem.
  • Vervolgens ook op de volte, op zachte en harde bodem.
  • Zo nodig voeren we buigproeven uit van een of meerdere benen.
  • Aanvullend kunnen we u soms vragen het paard onder het zadel te laten zien.  
  • Door lokale verdovingen wordt de exacte locatie van het probleem vastgesteld.

Vervolgens kunnen we door middel van beeldvorming (röntgenfoto’s of echografie) de problemen goed in kaart brengen, een correcte diagnose stellen en aan de hand daar van een behandelplan starten. Ook kunnen we dan iets zeggen over de behandelduur en de prognose voor uw paard. 

LOKALE VERDOVINGEN

Door uw paard lokaal te verdoven (ofwel een diagnostische anesthesie te geven) kunnen we heel precies de plek van de pijn lokaliseren. De plek waar een probleem speelt, spuiten we in met verdovingsmiddel. Dat kan bijvoorbeeld een gewricht of peesschede zijn, maar ook een deel van een zenuw, waardoor de gehele ondervoet of kogel gevoelloos wordt. Het middel laten we enkele minuten inwerken en vervolgens beoordelen we de bewegingen van uw paard opnieuw. Als de pijnlijke locatie ongevoelig wordt, verandert het bewegingspatroon en kunnen we vervolgens met zekerheid de juiste locatie verder onderzoeken en zo nodig behandelen.  

RÖNTGENFOTO’S

Met behulp van ons mobiele röntgenapparaat kunnen we gemakkelijk uw paard op stal of aan huis op de foto zetten. We kunnen de foto’s direct bekijken en op die manier snel een diagnose stellen. Op een röntgenfoto kunnen we alle ‘benige’ delen van uw paard goed beoordelen, en dus botafwijkingen vaststellen. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan artrose, cystes, fissuren (botscheurtjes) of fracturen (botbreuken). Daarnaast kunnen we op deze manier OC(D) constateren, waarbij er een botfragmentje aanwezig is in een gewricht. Ook aandoeningen van de wervelkolom, bijvoorbeeld ‘kissing spines’ kunnen we door middel van een röntgenfoto constateren en/of monitoren. 

ECHOGRAFIE

Met ons mobiele echoapparaat kunnen we gemakkelijk uw paard op stal of aan huis scannen. Met de echo kunnen we alle ‘weke’ delen van uw paard goed beoordelen, en daarmee afwijkingen aan pezen, spieren, banden, ligamenten of gewrichts-kapsels vaststellen. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan pees-blessures of ontstekingen, artritis of andere schade aan bandjes of ligamenten. Daarnaast gebruiken we onze echo ook voor het echogeleid behandelen van gewrichten of andere blessures. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het inspuiten van de facetgewrichten in de wervelkolom of het SI-gewricht (sacro-iliacaal gewricht).

Het combineren van zowel de röntgenbeelden als de echobeelden, zorgt voor een volledig beeld van het probleem. 

VERMINDERD PRESTEREN

Wanneer uw paard niet per se duidelijk kreupel loopt maar u wel (subtiele) problemen ervaart tijdens het werk, spreken we vaak van verminderd presteren. Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten, zowel subtiel als heftig. Bijvoorbeeld:

  • Het minder soepel uitvoeren van een zijgang een bepaalde kant op.
  • Niet willen inbuigen of loslaten in bepaalde oefeningen of juist altijd links- of rechtsom
  • Moeite met recht richten
  • Moeite met verzamelen
  • Problemen met het aanspringen in galop (verzet, spanning, vluchtgedrag), of juist telkens overspringen of graag overkruist galopperen
  • Takt-fouten
  • Verzet of spanning bij het rijden van overgangen
  • Niet of slecht voorwaarts willen
  • Staken, verzet of spanning in heftige of minder heftige mate
  • Weigeren voor de sprong of ongemak tonen na de sprong (bokken, zwiepen met de staart)

Ondanks dat er dan niet altijd een duidelijke kreupelheid aanwezig hoeft te zijn, is het toch vaak erg nuttig uw paard orthopedisch na te laten kijken door een van onze ervaren paardenartsen. Soms is een lastig een langdurig probleem goed op te lossen!

BEHANDELMOGELIJKHEDEN

Vaak bestaat een behandeling in elk geval uit tijdelijke rust of aangepaste training. Soms combineren we dit met aangepast beslag. Hierbij overleggen we ook regelmatig met hoefsmeden. We combineren dit vaak met pijnstilling en ontstekingsremming. Daarnaast heeft elke blessure natuurlijk zijn eigen behandelmogelijkheden.

De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van verschillende behandelmethodes. Wij beschikken ook over de nieuwste behandelmethodes voor orthopedische problemen bij uw paard.   

Gewrichtsbehandelingen: hierdoor kunnen we ontstekingen van het gewricht of van het gewrichtskapsel en artrose bij uw paard behandelen. Er zijn verschillende mogelijkheden: 

  • Corticosteroïden 
  • Hyaluronzuur
  • Polyacrylamide hydrogel (PAAG)
  • Regeneratieve technieken
    • PRP: Platelet Rich Plasma. Hierbij nemen we bloed af van uw paard, dit wordt bewerkt en op de plek van de blessure ingespoten.
    • IRAP: Interleukine-1 Receptor Antagonist Proteïne, ofwel autoloog geconditioneerd serum. Hierbij nemen we ook bloed af van uw paard, dit wordt bewerkt en op de plek van de blessure wordt ingespoten.
    • Stamcellen

Echogeleide injecties: hiermee kunnen lokale behandelingen gedaan worden op moeilijk te bereiken plekken, bijvoorbeeld verschillende onderdelen van de wervelkolom. Zoals facetgewrichten of het SI-gewricht.

Chiropractie: ter ondersteuning van bestaande klachten of ter preventie van het ontstaan van klachten kan uw paard chiropractisch behandeld worden door onze FES-gecertificeerde chiropractor (tevens erkend paardendierenarts).

SPORTPAARD BEGELEIDING

Om tijdig problemen op te pikken, is het belangrijk dat (sport)paarden regelmatig geëvalueerd worden (aan de hand of onder het zadel). Hiermee kunnen problemen vroegtijdig opgespoord en aangepakt worden. Als een paard nét niet goed voelt, twijfel dan niet om onmiddellijk contact met ons op te nemen. Daarnaast adviseren we u ook graag over rantsoen, management, ondersteuning met supplementen of preventieve medicatie. Hoe beter uw paard moet presteren, hoe meer we al deze factoren zullen moeten perfectioneren.