Home / Paarden / Euthanasie

 

Voor iedere paardenliefhebber komt eenmaal het moment om afscheid te nemen van hun paard. Dit kan zijn op het moment dat het paard verkocht wordt aan een nieuwe eigenaar, maar ook dat het voor het paard beter is om hem door euthanasie in te laten slapen. De beslissing voor euthanasie is een moeilijk moment. Wanneer is het voor het paard niet meer acceptabel om door te leven? Dit is een heel subjectieve beslissing, die we samen met u kunnen proberen te objectiveren.

Belangrijk is dat het paard zijn tijd normaal staand doorbrengt, dat hij zijn voer binnen kan krijgen en dat er geen onoverkomelijke ziekten en pijn aanwezig zijn. Daarnaast zijn er nog zeer veel andere aspecten die per individueel dier mee kunnen spelen. Wij kunnen u daarin helpen om de beslissing te nemen.

Euthanasie en afscheid nemen

euthanasie_paardWanneer de beslissing is genomen om het paard in te laten slapen, kan dat bij u thuis gebeuren of op de praktijk. Tegenwoordig worden paarden op dezelfde manier geëuthanaseerd als onze gezelschapsdieren. Als eerste wordt het paard gesedeerd, vervolgens een narcose injectie, waarna het dier gaat liggen. Wanneer het paard volledig onder narcose is, krijgt hij zijn definitieve spuit. U kunt dan nog op uw gemak afscheid nemen.

Het grote voordeel van euthanasie op de praktijk is het feit dat we het paard op een rustige gecontroleerde manier kunnen neerleggen in onze special met rubber beklede recovery box. Daarnaast zorgen wij voor de verdere nazorg van uw paard.
Meestal worden de overleden paarden door de Rendac opgehaald, alhoewel tegenwoordig ook crematie mogelijk is. Het paardenpaspoort moet teruggestuurd worden aan de paspoort uitgevende instantie.

Lees meer over individuele crematie of over de Rendac.