Home / Geen categorie / Hondenziekte oftewel Canine Distemper

 

Onlangs was er veel te doen om hondenziekte in de media. Pups uit het buitenland en hondenfarms hebben een grotere kans op infectieuze aandoeningen zoals Hondenziekte dan dieren uit een gelegenheidsnestje met liefhebbende eigenaren. Het is een heel besmettelijke infectie. Vossen en andere wilde dieren kunnen ook geïnfecteerd raken en overlijden aan hondenziekte. De aandoening kan ook via deze wilde dieren worden overgedragen op honden.

Wat is deze ziekte en wat betekent dit voor mijn dier?

Hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het mazelenvirus van de mens. Verschillende dieren, zoals de hond, de wolf, de vos en de fret, maar ook grote katachtigen zoals de leeuw en de tijger kunnen deze ziekte oplopen.
Na besmetting kan de ziekte zich op veel manieren uiten: besmette dieren krijgen diarree of beginnen te braken, vertonen ademhalingsproblemen of hebben zenuwsymptomen.
Veel dieren zullen uiteindelijk sterven, er is helaas geen behandeling mogelijk.

Gelukkig kan uw hond gevaccineerd worden tegen hondenziekte!
Normaal gezien wordt elke puppy in zijn eerste levensweken gevaccineerd tegen, onder andere, hondenziekte. Hondenziekte behoort immers tot de zogenaamde basisvaccinatie. Om een goede bescherming te krijgen tegen hondenziekte, krijgt een puppy een aantal keer een vaccinatie met enkele weken interval. Ook volwassen honden hebben af en toe een herhaling nodig van deze vaccinatie.

(Bron: Boehringer Ingelheim)