Home / Gezelschapsdieren / Konijn / Ziektes bij konijnen

 

Er zijn diverse ziektes waarmee konijnen te maken kunnen krijgen. Hieronder lichten we enkele veelvoorkomende ziekteverschijnselen bij konijnen uit. Verdenkt u uw konijn ervan een van deze ziektes te hebben? Neem dan altijd even contact op voor een afspraak.

Virussen

Er zijn 2 virusziekten die vaker voorkomen bij konijnen:

  • Myxomatose. Dit virus kan door stekende insecten worden overgebracht. Bij het klassieke beeld ontstaan er verdikkingen en pseudo-tumoren (de myxomen) op de kop. Dan zwelt de kop in zijn geheel op. Ook de regio rond de anus en genitalien kan aangetast raken. Vaak worden de processen geïnfecteerd door bacteriën. De ziekte heeft een dodelijk verloop. Vaccinatie start vanaf de leeftijd van 5 weken en beschermt één jaar.
  • RHD (Rabbit Haemoragic Disease oftewel Virale haemoragische konijnenziekte). Het virus komt veel voor bij wilde konijnen. Veelal kent deze ziekte een snel verloop en sterven de konijnen zonder dat verschijnselen opvallen. Bij een trager verloop zien we bloederige neusuitvloeiing en ademhalingsproblemen. Er is geen behandeling mogelijk. Genezen dieren hebben een immuniteit gedurende 6 maanden. Vaccinatie geschiedt elk jaar en start vanaf 5 weken.

konijn_myxo-rhdVaccinatie
Ter preventie voor beide virussen kunt u uw konijn bij ons laten enten met één vaccin. Dit vaccin, nobivac Myxo-RHD, is zodanig innovatief, dat de immuniteit minimaal een jaar duurt. Dus gunstig zowel voor u als voor uw konijn.

U kunt langskomen wanneer u het uitkomt! Wel raden wij aan om uw konijn jaarlijks te vaccineren voordat de insecten actief zijn, dus voor april.

Parasieten

In de darmen of galgangen komen nog wel eens parasieten voor. Verschijnselen variëren van vermageren en/of diarree tot plotselinge sterfte. De diagnose wordt gesteld door mest te onderzoeken. Behandeling geschiedt door het toedienen van Sulfa-preparaten. Preventie: goede hygiëne, zorg dat het hok droog blijft.

Soms wordt de lever aangetast door migrerende larven van de hondenlintworm (Cysticercose). Dit komt vooral voor als ze gevoerd worden met gras van plaatsen waar honden worden uitgelaten. Er is helaas geen behandeling mogelijk.

Schurftmijt kan bij het konijn in de huid en in de oren voorkomen. Verschijnselen: korsten, die gepaard gaan met jeuk. In de oren vaak nattig. Behandelen kan door wassen of injecties met een speciaal anti-schurftmiddel, de oren worden meestal locaal met zalf behandeld. Ook de omgeving moet goed gereinigd worden.

Vlooien en luizen kunnen ook veel jeuk geven, ze worden bestreden door de konijnen te wassen met vlooienshampoo.