Home / Gezelschapsdieren / Konijn / Aanschaf konijn

 

Graag geven we u meer informatie over elementen waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een konijn.

Geboorte konijn

De draagtijd van konijnen is 30/31 dagen. Een konijnenjong wordt naakt en blind geboren. De eerste 18 dagen leven ze van moedermelk. Vanaf 14-18 dagen beginnen ze met opname van vast voedsel. Tussen 4 en 12 maanden (afhankelijk van het ras) worden konijnen geslachtsrijp, waarbij de ram (het mannetje) een maand op de voedster (het vrouwtje) achterloopt. Het konijn wordt gemiddeld 5 tot 6 jaar oud, maar dit kan wel tot 12 jaar oplopen!

Huisvesting

De grootte van de kooi is afhankelijk van het ras en van het aantal dieren dat erin gehouden wordt. Minimale maten voor een klein konijn zijn 50x40x50 cm (LxBxH). Het materiaal is bij voorkeur glad zoals plastic, beton en gaas, materiaal zoals hout is minder goed schoon te houden. De kooi moet voldoende kunnen ventileren, vooral om de ammoniakgeuren (uit de urine) laag te houden. Om deze reden, en om de besmettingskans met parasieten te verminderen, moet de bodembedekking minimaal 2x per week verschoond worden. De bedekkingslaag moet voldoende dik zijn om urine te absorberen en beschadiging van de hokken te voorkomen.

Konijn oppakken

Het is heel belangrijk dat konijnen rustig worden benaderd en opgepakt. Bij het oppakken moeten de achterpoten ondersteund worden. Dit is zo belangrijk omdat konijnen bij schrikken of spartelen, door hun zeer krachtige rugspieren, hun rug kunnen breken of kneuzen!

Een of twee konijnen?

Een konijn is een sociaal dier en is gewend in groepen te leven. Als u dus weinig thuis bent, is het fijn voor het konijn om een maatje erbij te zetten. Een cavia kan, maar het beste is een ander konijn. Een mannetje en vrouwtje (ram en voedster) passen het beste bij elkaar. Mits gecastreerd uiteraard, om nakomelingen te voorkomen.

Konijnen kunnen vruchtbaar zijn vanaf 3-5 maanden. Het beste is dus om de ram te castreren vanaf die leeftijd. De voedster kan gecastreerd worden vanaf 6 maanden. Na de operatie is een ram nog 3 weken vruchtbaar, dus moeten de ram en voedster nog 3 weken gescheiden worden.