Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Gebit

Een gezond gebit is de normaalste zaak voor ons, we poetsen elke dag onze tanden en hebben een frisse mondgeur. De laatste 10 jaar is de aandacht voor het gebit van onze huisdieren toegenomen. Ook voor hun geldt dat een goed onderhouden gebit zorgt voor een frissere mondgeur, minder ontstoken tanden en daardoor minder pijn en een beter gebit tot op hogere leeftijd. Tekenen van een minder goed gebit zijn tandplak, tandsteen, ontstoken tandvlees (gingivitis) en missende elementen. Hetzelfde als bij ons, is een aangetast gebit voor onze huisdieren pijnlijk.

Denkt u dat uw hond problemen heeft aan het gebit? Neem dan contact op met de kliniek om een afspraak in te plannen.

Preventie van gebitsproblemen

Het beste onderhoud van het gebit van onze honden is poetsen. Door te starten op jonge leeftijd, is het vrij gemakkelijk aan te leren. Het beste is om elke dag te poetsen, maar enkele keren per week is ook prima. Speciaal ontwikkelde hondenbrokken en snacks voor een schoon gebit hebben daarnaast ook een bewezen effectiviteit. Nadeel hiervan is dat de hoektanden ongemoeid worden gelaten en hier toch tandsteen op gaat zitten.

Mondspoelwater (Vet aquadent) kun je permanent toevoegen aan het drinkwater. Het zorgt vooral voor een frissere mondgeur en een vertraging van de opbouw van tandaanslag.

Gebitsproblemen en behandelingen

Gebitsproblemen hond - Dierenarts BoschhovenSoms hebben honden last van uitgebreide paradontitis. Een deel van het tandvlees en het onderliggende kaakbot is dan verdwenen, waardoor de wortels van de tanden bloot komen te liggen. Op het resterende tandvlees en de binnenkant van de lip zitten rode ontstoken plekken. De blootliggende wortels en het ontstoken tandvlees is pijnlijk. Doordat de aansluiting van de tanden door het tandvlees zo slecht is geworden, ontstaan er makkelijk wortelpuntontstekingen.

Honden met erge tandsteenvorming komen we vaak tegen op oudere leeftijd. De tandsteenvorming hangt af van de speekselvloei in de bek en de kauwactiviteit. Hoe meer speekselvloei en kauwen, hoe minder tandsteen-vorming. Boxers bijvoorbeeld hebben weinig tandsteen, maar wel heel veel speeksel. Over het algemeen geldt dat honden met een kopvorm die lijkt op de kop van een wolf, minder last hebben van tandsteen.

Wanneer we het tandsteen verwijderen, ziet u pas echt zien wat er  aan de hand is. Na het verwijderen van het tandsteen, ziet u de blootliggende wortels van de kies. De tand heeft nog maar weinig steun, waardoor de tand los staat. Ook ziet u 1 cm boven de 3e tand van links (206) een abcesopening (witte pijl). Die ontstaat doordat de wortel van deze kies ontstoken is en de etter eenweg naar buiten zoekt (vergelijk maar met een puistje). We hebben alle kiezen moeten verwijderen en de rest van het gebit behandeld. In dit stadium kunnen we niet veel tanden meer redden. Indien een hond veel tanden moet missen, kan hij gelukkig toch nog goed eten en is hij of zij verlost van de pijn.

Graag zouden we het niet zo ver willen laten komen, maar het gebit zo mooi houden zoals op deze foto. Poetsen is de beste garantie voor een schoon gebit. Als je op jonge leeftijd start, dan kun je het de meeste honden aanleren. Dagelijks poetsen is het beste, maar enkele keren per week volstaat ook. Andere hulpmiddelen zijn dentale snacks en mondspoelwater.

Wortelkanaalbehandeling

Sommige honden kunnen door trauma tanden afbreken. Doordat de tand afbreekt, komt het wortelkanaal met de zenuw open te liggen. Deze zenuw gaat ontsteken, wat op termijn leidt tot een wortelpuntontsteking en eventueel abcesvorming. Hierdoor krijgt de hond tandpijn.

Met een röntgenfoto kunnen we zien hoe de wortel van de tand eruit ziet. Dan kunnen we beslissen of we de tand kunnen redden door een wortelkanaalbehandeling of dat we de tand moeten trekken. Niks doen is zeker geen optie! Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw uit de tand verwijderd en opgevuld. De tand is dood en steriel, kan niet meer ontsteken en geen pijn meer geven.

Neem contact op