Home / Geen categorie / Feestdagen informatie

 

Let op met de chocoladeletters en kerstkransjes

Cacao is giftig voor honden ivm de bestanddelen theobromide en cafeïne. Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden en katten niet; bij hen worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond of kat er ook ziek van wordt is afhankelijk van het lichaamsgewicht en van de soort en de hoeveelheid chocola die hij of zij opgegeten heeft.

De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op: onrust, meer drinken of plassen, braken, rillen, of zelfs epileptische aanvallen. In ernstige gevallen hartritmestoornissen en coma met de dood als gevolg!

Als uw huisdier chocolade heeft gegeten, is het verstandig ons te bellen om te overleggen om op de praktijk met een speciaal braak middel de hoeveelheid chocolade uit te laten braken. Let op: doe dit niet zelf met zout, want dat kan weer een zoutvergiftiging veroorzaken.

Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocola eet. Laat het nooit onbeheerd
op tafel staan of in openstaande tassen.

 

 

Vuurwerkangst

Elk jaar is vuurwerkangst een terugkerend onderwerp in december. Sommige eigenaren weten dat hun huisdier angstig is, terwijl eigenaren met een jonge hond of kat dit nog moeten ondervinden.

We kunnen de vuurwerkangst op de lange en op de korte termijn proberen te controleren. Lange termijn, geschikt voor die dieren waarvan we weten dat ze angstig zijn, is de meest structurele aanpak. Hierbij kun je werken met een opname van vuurwerkgeluiden die je langzaam introduceert. In combinatie met positieve beloning leert je huisdier om minder bang te zijn. Begin hier liefst minimaal 4 weken vóór Oudjaarsdag mee. U kunt vuurwerkgeluiden vinden op Youtube of op diverse andere websites (bijv: www.myhappypet.nl). Start kortdurend en met een laag volume. Als uw huisdier hier niet angstig op reageert, dan kunt u uw huisdier belonen met aandacht, een spelletje of wat voeding. Zodoende kunt u het volume en de duur van de geluiden langzaam uitbreiden.

Voor de korte termijn kunnen we gebruik maken van Alprazolam en/of Zylkene. Dit zijn medicijnen die de angst onderdrukken. Je huisdier wordt hier niet suf of slaperig van! Hiermee kunt u starten twee weken (Zylkene) tot één dag (Alprazolam) van tevoren of op de dag zelf. De dosering is afhankelijk van het effect.

 

Voor onverhoopte spoedgevallen tijdens de feestdagen kunt u ons bereiken op 040-2061682